Wie ben ik?

Af en toe vraag ik mijzelf dat ook wel eens af. Natuurlijk kan ik vertellen dat mijn naam Annelies van Eijsden is, ik in 1976 in Rotterdam geboren ben en jarenlang als verzorgende heb gewerkt. Maar dan weet je eigenlijk nog niets. Wie ik ben en waarom ik doe wat ik nu doe is een langer verhaal dan het algemene stukje van hierboven.

Heb je zin om dat te lezen, lees dan verder. Heb je liever de verkorte versie? (let op: echt kort!) Klik dan hier!

 

 

 

 

 

Ik ben op maandagmorgen geboren, en ben op mijn 3e levensjaar al geconfronteerd met een eerste trauma (een bijna-verdrinkingsongeval) waarvan ik mij niets bewust kan herinneren. Maar onbewust heeft het zijn sporen in mijn systeem achtergelaten. Later in mijn jeugd was ik een echt ‘zorgenkind’ en verzamelde ponsplaatjes (registratiekaartjes van de EHBO) van ziekenhuizen. Ik kreeg vaak te horen dat ik een ‘maandag-morgen-product was (red. een maandag-morgen-product is de uitdrukking voor slecht gefabriceerde producten) Hier is meteen ook al één van de vele negatieve overtuigingen geboren.

Later in mijn leven kwamen er kleine en grotere trauma’s bij, maar omdat ik vanaf jongs af aan onbewust al geleerd had om dat niet te hoeven voelen werd dat mijn overlevingsstrategie. Althans…daar kwam ik later achter. Op dat moment vond ik het heel fijn om niet te hoeven voelen.

Niet lullen, maar poetsen
Omdat ik uit een dienstverlenend gezin kom, was het logisch dat ik de gezondheidszorg in zou gaan. Wat uiteindelijk ook gebeurd is. De toenemende werkdruk en de problemen in de privé-sfeer waren de perfecte ingrediënten voor een burnout.  Maar omdat de Rotterdamse mentaliteit van ‘niet lullen, maar poetsen’ mij ook met de paplepel ingegoten was, nam ik deze waarschuwing niet serieus genoeg. Een tweede burnout moest er aan te pas komen om te beseffen dat ik beter naar mijn lichaam moest luisteren.

Ik werd mij pijnlijk bewust dat ik wel voor anderen zorgde, maar nauwelijks voor mijzelf en besloot dat ik mij op persoonlijk gebied wilde ontwikkelen. Ik ging massagecursussen volgen, deed aan lichaamswerk en kwam in aanraking met meditatie. Mijn wens om meer te leren over mijzelf heeft er onder andere toe geleid dat ik de Opleiding tot Holistisch Coach en het basisjaar van de Opleiding Intergrated Psychotherapie gevolgd heb.

Dissociatie in een split-second
Ik dacht dat ik goed bezig was, maar op het moment dat er tijdens de opleidingen een pijnpunt werd aangeraakt, dissocieerde ik vaak in een split-second om te vluchten in mijn eigen ‘veilige’ wereldje, waar ik niets hoefde te voelen. Later kwamen daar ook psycho-somatische klachten (hoofdpijn, rugpijn en angstklachten) bij en kreeg de diagnose PTTS. Toen ik ook last kreeg van op epilepsie lijkende aanvallen, gingen de  alarmbellen ook bij de huisarts af. Ik werd door de medische molen gehaald, waar er geen oorzaak voor de klachten werd gevonden en ik naar huis werd gestuurd met de mededeling “Leer er maar mee leven” Inmiddels zijn deze onverklaarbare klachten gediagnosticeerd als Functioneel Neurologische Stoornis.

Ademwerk als transformerende tool
Tijdens mijn zoektocht naar de vraag wie ik nu eigenlijk ben; heeft het ademwerk een grote rol gespeeld, en hoewel ik altijd een haat-liefde verhouding heb gehad met deze transformerende tool, heeft de liefde overwonnen en ben ik sinds 2017 officieel ademcoach. Door middel van het ademwerk kan ik mijn negatieve overtuigingen ombuigen naar positieve affirmaties, durf ik mijn lichaam toe te staan wat het moet doen om de spanning uit mijn lichaam te krijgen en leer ik de regie weer in mijn eigen hand te nemen. En dat alleen maar met behulp van mijn eigen ademhaling in te zetten!

Ik ben ook niet alwetend
Niet dat ik nu een alwetende lichaamsgericht coach ben die het perfecte voorbeeld is van hoe het zou moeten. Integendeel. Nog steeds ben ik zelf ook nog lerende om de signalen van van mijn lichaam goed te interpreteren. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dat best lastig kan zijn. De Functioneel Neurologische Stoornis is ingewikkelde en complexe diagnose, waardoor je eigenlijk je eigen lichaamsfluisteraar moet worden om goed om te kunnen gaan met je klachten. Door de weg die ik zelf inmiddels bewandeld heb, en de literatuur die ik bestudeerd heb, kan ik je als ervaringsdeskundige helpen om door middel van massage, meditatie en ademcoaching je eigen lichaamsfluisteraar te worden.

Wil jij ook je eigen lichaamsfluisteraar worden? Neem contact op!

14 + 5 =

GRATIS 31 Relaxende tips

Download GRATIS mijn e-book met 31 Relaxende tips en blijf op de hoogte!