6 april is het de dag van de ervaringsdeskundige. Zelf ben ik ook ervaringsdeskundige op het gebied van stress- en spanningsklachten. In 2006 heb door een opeenstapeling van life-events een double burnout gehad.

Hierdoor viel alles, waarvan ik dacht dat ik het goed geregeld had in duigen. Door mijn werk als verzorgende had ik regelmatig te maken met rugklachten. Hiervoor volgde ik een traject, maar tijdens dat traject strandde mijn huwelijk, raakte ik mijn baan en woonruimte kwijt en  trok op 30-jarige leeftijd weer bij mijn ouders in, waardoor ik ook stuk privacy moest inleveren. Om mijn hoofd boven water te houden en door de Rotterdamse mentaliteit van “niet lullen maar poetsen”, gaf ik mijzelf niet de gelegenheid om deze gebeurtenissen te verwerken. Veel te snel ben ik via het uitzendbureau weer aan het werk gegaan, waardoor ik niet lang daarna wederom uitviel, maar nu voor een langere periode.

Ik wil begrijpen wat er in mijn lichaam gebeurd

Ik was tot niets meer in staat. Hoewel ik mentaal wel van alles wilde, had ik de fysieke kracht amper om überhaupt een kopje koffie te maken. Deze frustratie was uiteraard niet bevorderlijk voor mijn herstelproces, waardoor ik naast de burnout-klachten ook depressieve gevoelens kreeg en volgestopt werd met antidepressiva om het voor mijzelf een beetje leefbaar te houden.
Door het feit dat mijn fysieke lichaam totaal uitgeput was, kon ik niet anders dan stil staan bij het feit wat ik nu eigenlijk wilde. Vanuit mijn zorgachtergrond wist ik wel hoe het menselijk lichaam in zijn algemeenheid werkte, maar door de stress- en spanningsklachten die ik had, reageerde mijn lichaam niet zoals in de boekjes vermeld staat. Dus heb ik veel (zelfhulp)boeken gelezen op het gebied van stress- en burnout. Ik wil begrijpen wat er in mijn lichaam gebeurd.
Mijn eigen ervaringsdeskundigheid zorgt ervoor dat ik mij makkelijker kan inleven in de doelgroep waar ik voor werk.

Naast de ervaringsdeskundigen op het gebied van stress- en spanningsklachten zijn er natuurlijk ook andere mensen die door hun eigen ervaringen hier anderen mee helpen. Denkend aan mensen in die te maken hebben gehad met ernstigere psychiatrische problematiek. Vandaag vind er in Heiloo de derde editie plaats van de Dag van de Ervaringsdeskundige, waar veel experts samen komen om elkaar te ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar kunnen inspireren.

Stigmatisering in de zorg vormt helaas geen uitzondering

Zelf ben ik van mening dat de ervaringsdeskundige die van hun eigen ervaringen hun kracht hebben weten te maken een expert in hun vakgebied zijn. Gelukkig wordt deze groep binnen de GGZ al als meerwaarde gezien, en zijn er zelfs al opleidingen speciaal voor ervaringsdeskundigen. Helaas is er in de overige bedrijfsculturen nog steeds sprake van een zekere stigmatisering als het gaat om mensen met een psychische of psychiatrische achtergrond. Hierbij vormt de zorg helaas geen uitzondering.

Om hier verandering in te brengen, én om mensen met psychische en/of lichamelijke in hun kracht te zetten, biedt ik de workshop “Van Klacht naar Kracht” aan. Door mijn eigen ervaringsdeskundigheid hierin te zetten, kan ik jou helpen om een volgende stap te zetten! Samen kunnen we verder komen!

Wil je meer informatie over de workshop “Van Klacht naar Kracht”? Klik dan op onderstaande link, vul je gegevens in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op!