En waarom het helemaal niet zweverig is!

Als ik vertel dat ik meditaties geef, krijg ik regelmatig verbaasde blikken naar me toe? Ik zie er niet uit als een Indiase Goeroe en sta met mijn beide benen op de grond. Nou ja, soms kan ik soms ook wel eens in de wolken zijn, maar dat ter zijde.

Mijn doorzettingsvermogen zorgde ervoor dat ik een ‘double burnout’ kreeg

Maar goed, ik ben een gewone nuchtere Rotterdamse vrouw met een ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit. Deze eigenschap heeft er voor gezorgd dat ik zo’n 12 jaar geleden een burnout kreeg. Mijn doorzettingsvermogen en overtuigingen hielpen mij in een double burnout. Hierdoor belandde ik op een gegeven moment in de behandelkamer van de psycholoog. Door onder andere de  Rationeel Emotieve Therapie en andere gesprekstechnieken moest ik via gesprekken het contact met mijn lichaam herstellen. In mijn hoofd wist ik precies hoe het werkte, alleen mijn lichaam had de stekker eruit getrokken. Ik wilde dat mijn lijf het weer ging doen, met mijn hoofd kon ik alles beredeneren, wat nog meer frustratie opriep. In mijn geval werkte deze methodiek dus niet echt.

In deze periode deed de Mindfullness ook haar intrede. Hoewel daar eerst door psychologisch Nederland erg sceptisch tegenaan gekeken werd en onder het kopje alternatief en zweverig weggezet werd, zag men wel steeds meer positieve resultaten. Het stigma van zweverigheid verdween nadat er wetenschappelijk bewijs werd gevonden en de effecten gemonitord konden worden.

Steeds meer psychologen gingen gebruik maken van deze techniek waarbij lichaam en geest voor het eerst samengebracht werd en er niet meer alleen gepraat werd in de behandelkamer. Overigens; Freud en Reich hadden het verband tussen lichaam en geest al in de jaren 60 van de vorige eeuw bij elkaar gebracht. Echter, door het ontbreken van wetenschappelijk onderzoek waren deze technieken niet ‘evendence based’ dus werden ze door de overheid niet erkend en als alternatief gezien.

Mindfullness en EMDR werd vroeger ook als zweverig en alternatief gezien

Tegenwoordig is Mindfullness ook ‘evendence based’ en worden derhalve ook ingezet als reguliere therapie (zelfs in de GGZ) en is helemaal ook het zweverige is er totaal vanaf. Een klein uitstapje kan gemaakt worden naar EMDR, hoewel dat veel sneller door wetenschappelijk onderzoek getoetst kon worden en dus door de overheid veilig werd bevonden.

Mindfullness was eerst zweverig, nu maatschappelijk geaccepteerd. Zo ook met yoga. Nog niet zo lang geleden werd dit als zweverig en alternatief gezien. Momenteel zijn er in elke plaats wel meerdere yogastudio’s te vinden en er is een scala aan yoga-vormen die je kan beoefenen. Er is zelfs bedrijfsyoga!

Van happy hardcore en bokser naar zenleraar en boeddhist 

Gezien deze ontwikkelingen hoop, denk en vermoed ik dat we met meditatie aan de vooravond staan van een omslagpunt. In dit proces spelen bekende invloedrijke mensen uiteraard ook een belangrijke rol. Zo was Charley Lownoise,  (van het duo Charley Lownoise en Mental Theo) in de jaren 90 van de vorige eeuw een bekende in de dancewereld. Tegenwoordig werkt Ramon Roelofs, zoals hij eigenlijk heet als Zenleraar.
Ook Lucia Rijker, veelvuldig wereldkampioen boksen en kickboksen heeft haar leven na haar carrière als bokser toegelegd op boeddhisme. Daarnaast is zij lifecoach en mentor voor de leerlingen van “Dreamschool”, momenteel te zien op de NPO3.

Op het moment dat je je gaat verdiepen in de verschillende meditatiesoorten, kom je tot de ontdekking dat er meer is dan alleen de Zen-meditatie: Het stil zitten op een kussentje met je aandacht gericht op je ademhaling. Net als bij yoga dachten we vroeger dat er maar één vorm van yoga is: de hatha of raya yoga. Inmiddels weten we dat er veel meer op dit gebied te vinden is.

Drink je koffie eens met aandacht

Wees dus nieuwsgierig en ga op onderzoek uit. En drink je koffie ook eens met echte aandacht. Dan heb je je eerste meditatie-ervaring al te pakken!