Moving Meditations

Omdat mediteren niet altijd op een kussentje hoeft

 

Het leven gaat snel. Soms is het lastig om voor jezelf even een moment te vinden om naar binnen te keren en te ervaren wat er in je binnenste speelt. Zeker in deze hectische tijden waarbij zekerheden veranderen in angsten, is het belangrijk om een ankerpunt te hebben. Dit ankerpunt kun je vinden in meditatie.
En hoewel veel mensen meditatie nog steeds als iets ‘zweverigs’ beschouwen, is ‘mindfullness’ niet meer weg te denken.

De Moving Meditations zijn meditaties die vaak beginnen met een actief gedeelte, zodat alle overtollige ballast eruit gegooid kan worden. Dit kan door dansen, schudden, zingen, bewegen, ademen, om vervolgens langzaam in de stilte te belandden.
Het is fijn om een vast moment te hebben en om ook met een vaste groep te mee-diteren. Uiteraard kun je ook eens een losse keer komen om te ervaren of deze vorm van meditatie iets voor JOU is.
  

21 Day meditation challenge

21 DAY MEDITATION CHALLENGE

In maart wil ik een meditatie-challenge starten. 21 dagen lang biedt ik je in een aparte Zoom-omgeving (dus online) elke dag een andere meditatievorm aan. Van actieve (Osho) Meditaties tot aan rustige geleide meditaties. Dus voor ieder wat wils.

Zoveel mensen, zoveel soorten meditatie. De ene persoon houdt ervan om juist uitbundig te dansen, anderen vinden het juist prettiger om rustige geleide meditaties te doen.
 

Ook al ben je fysiek niet in staat om alle meditaties actief mee te doen, kun je ook aan deze Challenge meedoen, omdat het de groepsdynamiek ten goede komt.

Omdat sommige mensen houden van actieve of dansmeditaties, en anderen juist van rustigere geleide meditaties heb ik een gevarieerd meditatieschema opgezet. Je kunt kiezen uit een aantal opties:

Pakket A: Alle actieve en dans-meditaties (10 meditaties) : € 150
Pakket B: Alle geleide en rustige meditaties (10 meditaties): € 150
Pakket C: Alle meditaties (21 meditaties): € 300 (1 gratis meditatie!) 

Losse Meditatie: € 15 

 

Kosten: Normaal gesproken vraag ik voor de Moving Meditations een deelname-bedrag van €15, maar omdat we met zijn allen in een lastige tijd zitten en ik van mening ben dat iedereen moet kunnen meedoen, kun je ook een donatie doen, waarbij je zelf het bedrag bepaald. Dit kun je doen via onderstaand formulier.

BedragNog (even) geen Live Moving Meditations in de Nieuwe Ruimte in Dordrecht.

Normaal gesproken geef ik op de maandagochtenden een Moving Meditation in ‘de Nieuwe Ruimte van WY’ in Dordrecht. Maar vanwege de corona-crisis zijn wij allen genoodzaakt om zo veel mogelijk binnen te blijven. Hiermee stond ik ook voor een nieuwe uitdaging, want hoe ga ik de Moving Meditations geven waarbij contact een belangrijk aspect is. Hierdoor kwam ik tot de conclusie dat we niet persé fysiek verbonden hoeven zijn, maar als een virtueel meditatieveld neer kunnen zetten wellicht wel effectiever is.

Praktisch: Trek makkelijk zittende kleding aan, zorg voor een ruimte waar je minimaal 1,5 meter ruimte om je heen hebt  en zorg voor een dekentje in de buurt.

 

Actieve meditatie

De Actieve Meditaties zijn ontwikkeld door de mysticus Osho (1931-1990) speciaal met het oog op de onrust van de hedendaagse westerse mens. Deze heeft een rusteloosheid in zich als nooit tevoren en die moet hij eerst voor een deel kwijt raken. Anders kan hij niet tot ontspanning komen en dieper tot zijn eigen wezen doordringen.

Daarom bestaan de eerste fasen van Osho’s Actieve Meditaties altijd uit activiteit.
Die activiteit kan zijn: diep chaotisch in en uit ademen, schudden, dansen, strakke bewegingen maken met je lichaam of bewegen met de armen.

Osho hield er van de meditaties te begeleiden met muziek, welke ondersteunend kan zijn in het proces. En het doen van actieve meditatie in een groep is, vooral in het begin, ook zeer aan te bevelen. De energie van de groep tilt je als het ware op en helpt je om door te gaan.

Sociaal aspect

Veeresh (1938-2015), volgeling van Osho en oprichter van de Humaniversity; (een internationale school voor persoonlijke ontwikkeling in Egmond aan Zee) heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan de actieve Osho Meditaties, namelijk het sociale aspect. De huidige maatschappij is erg ver-individualiseerd waardoor er weinig connectie is met de ander.

 

Binnen de Humaniversity wordt ervan uitgegaan dat liefde altijd het antwoord is (‘Love is always the answer – Veeresh’) Door elkaar te ont-moeten in dans, contactoefeningen en meditatie kan je elkaar zien achter het ‘masker’ waardoor er een verbindend effect ontstaat en vallen grenzen als taal, achtergrond, huidskleur, geslacht, ras etc. weg.

Een belangrijk onderdeel van de Sociale Meditaties is het ‘huggen’ Een manier van contact maken die wij in het dagelijks leven vaak verleerd zijn. 

Dancemeditation

Dancemeditation zijn laagdrempelig waarin we gebruik maken van het ritme, aandacht, en een intuïtieve staat om de muziek tot elk van onze cellen te laten binnendringen, waarbij je zonder tussenkomst van je mind je lichaam zijn expressie terug geven via de dans.

Het gaat hierbij niet om danspasjes of het kijken naar de ander of bekeken te worden. Het gaat om jouw innerlijke reis die je door middel van de dans naar buiten laat komen.

Om jezelf te ontdoen van het verlangen om naar de ander te kijken, wordt het aangeraden om met gesloten ogen te dansen, of gebruik te maken van een blinddoek, zodat je helemaal op kan gaan in de dans.

En de meest praktische tip: til er niet te zwaar aan. De meditaties zijn bedoeld om je op een plezierige manier te ontspannen en je zo bij jezelf thuis te laten komen. Uit ervaring blijkt dat diegenen die deze meditaties speels en onbevangen doen, er de meeste vruchten van plukken. ‘wat je met plezier doet, raakt je diep. Alleen dat heeft een diepe inwerking op je.’

GRATIS 31 Relaxende tips

Download GRATIS mijn e-book met 31 Relaxende tips en blijf op de hoogte!

Ik heb met de peace meditatie meegedaan. (red. een Sociale Meditatie)
Ik wist niet wat ik er van kon verwachten. Het werd goed en duidelijk uitgelegd. De omgeving voelde goed en ik was er ook heel snel op mijn gemak.
Annelies wist me ook heel snel buiten mijn comfortzone te laten gaan. Ik kon daar zelfs ook van genieten. Je werd door heerlijke muziek begeleidt om door verschillende emoties te gaan en daarna ook heel dicht bij je essentie te komen. En je zeker door je kwetsbaarheid ook je kracht en vrijheid te voelen. Een hele mooie en liefdevolle ervaring. Ik ga zeker meer meditaties bij haar doen! –
Paula

Wie bij meditaties nog altijd denkt aan stilzitten bij een kaarsje, wat voor de Westerse mens praktisch onmogelijk is, doet er goed aan om eens naar actieve meditaties te kijken. Daarmee kom je via je lijf tot nieuwe inzichten die je helpen met de problemen waar je op dat moment mee zit. Bij Annelies ga je nog een stapje verder dan de normale actieve meditatie; het gaat hier namelijk om sociale meditaties. Niet alleen, maar samen rond een thema. Daardoor verbeter je niet alleen jezelf, maar ook de wereld
Rutger